A párommal kompromisszumot kötöttünk: napelemes rendszer mellett maradhat a motor

Tudom, hogy mostanában ez divatos téma, és hogy millió helyen lehet erről olvasni, de hátha valakit pont ez a milliomodik blogbejegyzés fog meggyőzni arról: környezetvédőnek lenni nemcsak divatos, hanem kifizetődő is. Egy élhetőbb jövő reményében legalábbis.

Minket a párommal mindig is nagyon foglalkoztatott a környezetvédelem, régen persze nem annyira, mint mostanság, de régen azért nem is tudtunk egy csomó mindent. Az ember könnyen elkényelmesedik, és nem gondol bele, hogy az is a környezetvédelem szerves része, ha feleslegesen nem kér minden italt szívószállal, és nemcsak az, hogy nem dobáljuk el mindenhol a műanyag szemetünket.

Közös hobbink egyébként a motorozás, tulajdonképpen úgy is ismerkedtünk össze, és most, idén az egyik nagy lépés, amit együtt megtettünk, hogy többnyire lemondtunk a motorozásról, és jóval környezetbarátabb megoldásokra cseréltük: többet járunk tömegközeledési eszközökkel illetve vettünk egy elektromos autót.

A páromnak nehezebben ment ez, mint nekem, ezért abban maradtunk, hogy kötünk valami kompromisszumot magunkkal. Én javasoltam, hogy maradjon akkor a motorozás, viszont a meg nem újuló energiaforrásaink cseréljük le, így kötöttünk ki a napelemes rendszernél mint a kompromisszum, amit az előbb említettem. Így azonnal be is ütöttem a google-be: napelem pályázat magánszemélyeknek 2019. Mert hát természetesen szép volt az elhatározás, de azért valljuk be, egy napelemes rendszert csak úgy saját zsebből nem épp a legegyszerűbb telepíttetni. Szerencsére azonban az EU elér rendesen megtámogatja azokat, akik szeretnék ezt a – szerintem igencsak szuper – lépést megtenni, rengeteg lehetőség van a napelem pályázatra magánszemélyként 2019-ben is. Ahogy a neten keresgéltem, találtam egy tök szuper weboldalt, ahol többek között erről is tájékozhattam. Viszont, mint az egy alapos átolvasás után kiderült, ez nemcsak egy szimpla tájékoztató oldal, hanem egy vállalkozásé, akik napelemes rendszeresek telepítésével foglalkoznak. Mivel ez még kora tavasszal történt, és még elég rossz idő volt, nem akartunk belefogni a dologba, hanem úgy terveztük, hogy majd a kora nyári időszakban visszatérünk rá, és felkeressük a nagyon szimpatikus weboldalhoz tartozó vállalkozást.

Természetesen elfelejtettem lementeni a hivatkozást az oldalhoz, szóval mikor megfelelőnek éreztük az időpontot, nem találtam a linket, és nem is jutott eszembe az oldal neve. Szóval kezdtem elölről, bepötyögtem a google-be, hogy. napelem pályázat magánszemélyeknek 2019, és a kidobott oldalak között addig keresgéltem, míg megtaláltam azt, amelyik ahhoz a céghez tartozott, akit elég szimpinek ítéltünk az előző alkalommal.

Így hát nem is volt más hátra, mint felvenni velük a kapcsolatot. Nagyon aranyosak voltak, nekünk csak néhány infót kellett elküldeni nekik, ezután pedig időpontot egyeztettünk egy helyszíni felmérésre, ugyanis erre feltétlen szükség van, hogy biztos legyen benne, a tetőszerkezet minden szempontból alkalmas arra, hogy elbírjon egy napelemes rendszert.

Miután úgy határoztak, hogy a mi tetőnk megfelel a célnak, elindítottuk a hivatalos ügyintézést, és tulajdonképpen ez volt az, ami a leginkább időigényesnek bizonyult, mivel miután ezt elintéztük egy pár hét alatt, maga a telepítés néhány órát vett csak igénybe.

Azóta nagyon örülök, hogy nálunk minden környezetbarát árammal működik, de az én örömöm nem mérhető a párom boldogságához, aki így megtartotta a motorját. Most már lelkiismeretfurdalás nélkül fogunk gyereket vállalni: mi minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy egy élhető bolygót örököljön.