Hogyan tedd gumiszakértővé a nejed

Nekem motorosként mindig fontosak voltak a szervizes dolgok, hogy az alkatrészek mindig kifogástalan állapotban, rendben legyenek. Ha nincsenek rendben az alkatrészek, akkor nagyjából semmit sem ér az egész, annyit sem, mint az ember élete – hiszen nagyon veszélyes. Mindig nagyon meg vagyok döbbenve, amikor a motoros barátaim hetykén arról beszélnek, hogy ellenőrizniük kéne már a légnyomást a gumikban, de olyan lusták, hogy már hetek óta halasztgatják. Őszintén: mennyibe telne? Nagyjából két perc alatt rá lehet jönni, rendben vannak-e a gumik, egyáltalán nem nagy erőfeszítés, ennyire még az is képes, aki amúgy nem lenne képes rá. Mindenesetre én mindig figyelek arra, hogy rendben legyenek a dolgok, többek között a családom miatt is, hiszen megígértem a feleségemnek, hogy vigyázom magamra. Azt az ultimátumot adta, hogy motorozhatok, ha legjobb belátásom szerint a motorral minden rendben van. Én ezt elfogadtam, és azóta is tartom magam hozzá, ez az egyik legfontosabb szabály az életemben. Amikor a legjobb barátomnak balesete volt, Nelli, a feleségem, teljesen kiborult, őrjöngött, hogy nézz rá, István, lehet, hogy ez a férfi soha többé nem fog tudni felállni. Olyan mély aggodalom volt benne, sőt, félelem, hogy inkább tőle rémültem meg, az ő rettegése ijesztőbb volt, mint a barátom állapota. Szerettem ezt a nőt, és biztonságban akartam tudni mindig, de erre csak úgy voltam képes, ha magamat is mindig biztonságban tudtam. Mindenesetre nagyon hízelgő volt számomra, amikor Nelli odakuporodott az ölembe, és azt mondta, hogy fogalma sincs az autógumi árakról, és a szervizben azt mondta neki a bácsi, hogy újakat kéne beszereznie. Megsimogattam a fejét, és együtt rákerestünk a gumidiszkont.hu oldalára. Nagyon aranyos volt, ahogy kapkodta a fejét, nem nagyon volt tisztában azzal, mi micsoda. Mondtam neki, hogy az nem ártana, ha az itt felsorolt általános információkat elolvasná, hogy rendesen meg tudjuk vitatni a témát, mert kioktatni nem akartam, szerettem volna, hogy bele tudjon szólni a dologba. Ahogy minden, ez is egy közös döntés legyen.

Ezt szerettem a kapcsolatunkban, hogy mindent együtt döntöttünk el és beszéltünk meg. Szóval Nelli egész este az általános információkat bújta és tanulgatta, és reggel, amikor odaállt elém, már láttam a szemében azt az éles ragyogást: tudok mindent, kedves férjem, most már ebben sem kerekedhetsz fölém! Nagyon aranyos volt, ahogy arról beszélt, hogy idén kedvezőbbek a gumiabroncs árak, szinte szakszerű volt még a hanglejtése is a mondatban. Aztán taglalta nekem, milyen fontos a légnyomás (ezen a pontot puszik halmazát adtam a fejére, mert nekem is a légnyomás volt a vesszőparipám), és hogy nagyon fontos, hogy az ember a megfelelő körülmények között tartsa a gumikat. Megcsókoltam okosságáért, mire fennhangon megkért, hogy ne szakítsam félbe: a gumikat száraz és sötét helyen szükséges tartani, mondjuk a kamrában vagy a pincében, szóval a motoromat majd odébb kell helyezni, hogy elférjenek ezek a drága abroncsok.

Megrendeltük együtt, a közös választás után a kerekeket. Nagyon örültünk neki, hogy a kiszállítás díja ennyire kedvező, Nelli majd kiugrott a bőréből, hogy hát ilyen nem létezik, ilyen nincsen. Meg volt elégedve a gumidiszkont.hu oldalával eléggé, azt mondta, nőként minden olyan információt megtalált rajta, amire szüksége volt – pedig annyira nem értett hozzá kezdetben, hogy azt sem tudta volna megmondani, milyen információra van szüksége pontosan. Azt mondta, az oldal elrendezése nagyon kedvező, még akkor is megtalálja az ember rajta, amit keres, ha nem szeretné.
Ettől kezdve Nelli a gumidiszkont elsőszámú rajongójává és megszállottjává vált, nem lehetett lekaparni a netről, minden nap ránézett a gumiabroncsokra.