Motoros szakemberként még a napelem rendszerekért is én felelek néha

Nem is olyan régen arról írtam bejegyzést, hogy érdemes mindent szakembereknél keresni, velük végeztetni. Nos, ezt az állítást továbbra is tartom. Sőt, a motoros cuccokhoz képest még fontosabb ez más területeken. Például ha valaki napelem rendszert akar beszereltetni. Miért mondom ezt? Hát leginkább azért, mert gyakran tapasztalom, hogy az emberek lusták alaposan utánajárni a dolgokban, és simán, könnyedén támaszkodnak bizonytalan forrásokból származó féligazságokra. A motoros boltomban vannak állandó visszatérő vendégek, akiket hosszú idő alatt már szinte barátaimnak is nevezhetek. Van, aki minden nap bejön, megiszunk egy kávét, és beszélgetünk az üzletben egy félórát vagy valamennyit. Legutóbb egyszer pedig, mikor épp egy ilyen boltos barátom volt ott, szintén betért egy másik törzsvásárlóm, aki kenőanyagokat például mindig nálam vásárol, de vett már csizmát meg protektorokat is. Bár ez most nem lényeg. Arra terelődött a beszélgetés, hogy ez a törzsvásárló haverom éppen nagyon megtért, és elszégyellte magát, mert szembesült azzal, hogy mekkora mértékben szennyezi az ember a földet. „Nézzétek meg a DiCaprio dokumentumfilmjét, öcsém, totál meglátod, hogy nekem van igazam.” Ilyen és ehhez hasonló mondatokkal próbált minket is rábeszélni a környezettudatosságra. Végül aztán csak kinyögte, hogy kevesebbet jár mostantól motorral, többet használja a tömegközlekedést, valamint fotovoltatikus rendszert fog csinálni magának.

Hogy micsodát? – kérdeztünk nyilván vissza, mert fogalmunk sem volt, miről beszél. „napelem, szolár szisztem.” – vágta rá förtelmes angolsággal. Na, ez már minket is jobban érdekelt. Amikor nekiálltunk firtatni, hogy fogja ezt kivitelezni, már el is mondta, hogy majd rendel, aztán kész, felteszik neki.

Ilyen egyszerű volna? Néztünk össze a barátommal. Ennél azért jóval komplexebb feladatnak tűnik nekem. De ez a másik erősködött, hogy mit kéne ezen problémázni, hát csak megrendeli, aztán kész vége, szevasz tavasz, megvan a napenergia. Úgyhogy ez egy kicsit felkeltette az érdeklődésem, és otthon szépen elkezdtem kutakodni, hogy ez tényleg csak így működik-e, hiszen végtére is, akkor nekem sem ártana beszereltetnem. Csakhogy aztán amikor belefutottam egy elég részletes és informatív oldalba a napelem rendszerekről, ott megütötte a szemem például az a sor, ahol arról beszélnek, hogy egy ilyen felújítás, berendezés – vagy nevezzük akárminek – kivitelezéséhez szükséges építési engedély is. Lényeg a lényeg, egy ilyen honlapról az ember igazán sokat megtudhat erről az energiaforrásról, többek között magát a működési elvét is, a fotovoltatikus lemezek létrehozásának folyamatát, vagy éppen azt, hogy mekkora mennyiségű energia spórolható meg a segítségükkel.

Így, felkészülten vártam a haveromat, hogy visszatérjen a boltba, és elbeszélgethessek vele újra a tervéről. Mert gyanítottam, hogy még annyira sem nézett utána, mint én, pedig mindösszesen talán félórát vett igénybe, hogy kicsit képbe kerüljek ebben a témában. (Bezzeg a Leonardo DiCaprio dokumentumfilmet, na azt végig bírta nézni.) És csakugyan, amikor néhány nappal később betoppant, érdeklődtem, hogy mi a helyzet a napenergiával? Majd amikor láttam, hogy még mindig nem tudja, például, hogy építési engedélyre is szüksége van, elmondtam neki, hogy utána olvastam, és bizony nem olyan gyors feladat ez, mint ahogy ő elképzelte. De jó hír is van, hogy az állami támogatások miatt ezek a szerkezetek jóval olcsóbbak, mint korábban.

Végül is annyi történt, hogy ha jól tudom, épp most szerelik fel a házára ezeket a napelem szerkezeteket, és bizony, van építési engedélye is, mert szóltam neki. Nem értem, az emberek, ha tényleg érdekli őket valami, miért nem járnak utána részletesen a dolgoknak, mert az biztos nagy pofára esés lett volna, ha megérkeznek az alkatrészek meg a napelemek, és ott szembesül vele, hogy nem szerelhetőek be, mert nincs engedély rá. Most ezúttal szerencséje volt, de nem lehet mindenkinek ekkora. Tényleg járjunk utána a fontos dolgoknak, és kérdezzünk meg szakértőket. Nem kerül semmibe.