Túl sok motoros boltban jártam, de a bukósisak még hiányzik

Keresés a legjobb motor után

Az elmúlt héten úgy érzem, hogy lejártam mind a két a lábam. Ha nem néztem meg száz használt motort, mindegyiket különböző motoros boltban, akkor egyet se, de muszáj volt ennyi energiát belefektetnem a vásárlásba, ha azt akartam, hogy megfelelő minőségű járművet vegyek, jó áron, és úgy, hogy még az életemet se kell féltenem utána, amikor vezetem.

Mivel a munkahelyemen elég jó év végi prémiumot kaptam, úgy éreztem, ideje beruháznom gyerekkori álmom megvalósításába, és vásárolnom egy motort mindennel, ami azzal együtt jár: motoros ruha, bukósisak, pótalkatrészek.

A bukósisakon kívül mindent sikerült is használtan beszereznem, megfelelő körültekintéssel és óvatossággal, erről azonban tudtam, hogy a biztonságom érdekében csak újonnan fogom vásárolni.

Persze, ez nem jelenti azt, hogy nem fogok bukósisak akciók után keresgélni, hisz a pénztárcámat azért még kímélni akarom, főleg, hogy ilyen nagy kiadásokon vagyok túl: egy komplett motor megvásárlásánál az emberrel könnyen elszaladhat a ló.

A legjobb bukósisak akció

Így aztán, miután megvoltam a motorral és a ruházatommal is, már csak az volt hátra, hogy elkezdjek bukósisak akciók után nézelődni.

Itt persze már nem úgy jártam el, mint eddig, azaz nem mászkáltam fel alá a városban, látszólag cél nélkül. (Sőt, mindezt igazából már tehettem volna motorral is, és akkor nem fáradok el annyira, mint múltkor, de ha motorral keresek motoros bukósisakot, akkor pont azt veszem el magamtól, amit el szeretnék érni: a biztonságot.)

Amennyi motoros boltban jártam a héten, hogy szerintem már akár összehasonlító útikönyvet is írhatnék belőlük! Az biztos, hogy ha még egyszer végig kellett volna járnom ezeket a helyeket, akkor egy életre beleunnék a motoros boltok látogatásába – még ha egy ilyen blogon, ami ezekről szól, nem is túl illendő ilyet írni.

Sokkal egyszerűbbnek bizonyult, ha online próbálom megkeresni a legjobb bukósisak akciót, hisz a legtöbb hely a mai világban már megtalálható így is.

Így aztán hamar rátaláltam arra a helyre, amire a végleges választásom is esett, és úgy döntöttem, elég jó lesz a bukósisak akciójuk.

Úgy nézett ki, hogy a választékuk is elég széles, és nem kell tartanom attól, hogy nem találom meg, ami nekem tetszik – minden méretben, alakban és színben lehetett bukósisakot választani, ráadásul ezeket már online is meg tudtam szemlélni, hogy a helyszínre már céltudatosan tudjak menni.

Ehhez még segítségemre volt egy kis tanácsadás is a weboldalon, ami azzal foglalkozott, hogy hogyan találhatom meg a számomra legideálisabb bukósisak méretet, amit hosszú távon is kényelmesen tudok viselni, akár egy egész napos motoros túrához.

Amit a bukósisakról megtanultam

Végül persze el kellett mennem ebbe a motoros boltba is, hogy felpróbáljam a véglegesen kiválasztott terméket, és igénybe vegyem a bukósisak akciómat is.

A helyszínen mindebben segítőkészek voltak, és nagyon megdicsértek, hogy arra a következtetésre jutottam magamtól is, hogy a bukósisakból újat kell vennem.

Mindezt anélkül tettem, hogy a mögötte álló tényadatokkal tisztában lettem volna: nem tudtam például, hogy egy bukósisak ajánlott használati ideje csupán 3-5 év, ez után pedig érdemes cserélni, mivel ha kívülről nem is látszódik, de a belső szerkezetében már olyan átalakulások, fáradások indulhattak el, amik csökkentik az ellenálló képességét egy esetleges baleset esetén.

Pont ezért veszélyes használtan vásárolni, és ezért is jobb egy motoros boltot felkeresni, mert így biztosan tudjuk, hogy hány év használat van már abban a bukósisakban: egy se.

A legrosszabb dolog, pedig, ami történhet, az az, ha egy baleset után esetleg újra lefestenek egy sisakot, hogy ne látszódjanak a rajta lévő kopások, majd megpróbálják alig használtként eladni. Az ilyen eladók előfordulnak, és esetleg még egy bukósisak akciót is ráraknak a termékükre, hogy minél hamarabb elkeljen – nem törődve azzal, hogy egy ilyen trükk esetleg valakinek az életébe kerülhet, mert nem tud róla, hogy az a bukósisak már használt, és valószínűleg nem fog ugyanúgy védeni egy következő baleset esetén.

Ezeket csak a motoros boltban találtam meg, így egyrészről örültem, hogy bár már belefáradtam a sok látogatásba, de legalább egy helyet meglátogattam (még ha csak a bukósisak akció miatt is). Ki tudja, hogyha megpróbálok online rendelni mi lett volna – ezért ajánlom, hogy mások, akik hasonló cipőben járnak, mint én, ne becsüljék le azt, hogy a boltokban olyan emberekkel is lehet beszélni, akiknek van egy kis szakértelmük a témában.

Végül aztán sikerült találni egy akciós bukósisakot, ami teljesen jól illett a fejemre, és nagyon jó teszteredményekkel is rendelkezett, úgyhogy egy elég biztos vétel volt.

Hétvégén pedig már ki is próbálhattam az új, teljes felszerelésemet.