Minden, amit a napelem rendszerről tudni kell!

Szenvedélyes motorosként általában nehezen vesznek komolyan, ha olyan témáról írok vagy kezdek el beszélni, ami valamilyen fokon kapcsolódik a környezettudatossághoz. Így amikor elkezdtem érdeklődni a napelemek iránt, akkor is sokszor megkaptam, hogy jövök én ahhoz, hogy a környezetbarát energiafogyasztás nevében szólaljak fel. Hiszen pont én vagyok az, aki a pöfékelő csodajárgányommal hozzájárulok például a légszennyezéshez is. Sokáig nehezen oldottam fel magamban ezt a dilemmát, mígnem a párommal úgy döntöttünk: egészséges életmódra cseréljük a járgányainkat. Így a motorjaink közül csak az övét tartottuk meg, az enyémet eladtuk, majd egy sikeres napelemes pályázatot követően belevágtunk, hogy a saját házunk energiaellátásának korszerűsítésébe.

Mint szakavatott napelem rendszer telepítő úgy éreztem, itt az ideje, hogy egy kiadósabb írásban megosszam veletek az összegyűjtött tudomásom a napelem rendszerekről. Ezért álljon itt most egy hosszabb írás arról, mi mindent érdemes tudni a napelem rendszerekről.

Napelem rendszer kisokos – a legfontosabb fogalmak kezdőknek

Legelőször is, szükségünk van magukra a napelemekre. Ezek fogadják a napsugárzást, amelyből áramot termelnek, így biztosítják a háztartásunk áram ellátását. Ezeket a napelemeket azonban fel is kell tudnunk szerelni, így megfelelő rögzítő elemek beszerzéséről is gondoskodnunk kell. A napelemek és a rögzítő elemek tekintetében is a minőség – soha ne adjunk ki pénzt olyan alapanyagokra, amelyek nem megfelelőek! Ne felejtsük el, hogy a napelemekkel több évtizedre tervezünk, így a minőségen semmiféleképpen ne alkudjunk meg. Az anyagminőség kiemelten fontos a megfelelő vezetékek kiválasztásakor és telepítésekor is, amelyeken az áram eljut a háztartásunk berendezéseiig. Mielőtt azonban az áram eljuttatásáig eljutnánk, valahogy meg kell oldani azt is, hogy a napsugarakból effektíve áram alakuljon. Erre szolgál az úgynevezett inverter, amely váltóárammá alakítja a napelemek által termelt egyenáramot. Végül szükségünk lesz majd mérőórára és a megfelelő földelés biztosítására is.

Miért érdemes napelem rendszert telepítenünk?

Először is természetesen azért, mert nagyon környezetbarát, ezért ha fontosnak tartjuk, milyen bolygót adunk át a gyermekeinknek és az unokáinknak, nem elkerülhető szempont a fenntartható energiafelhasználás kiépítése. Másodsorban pedig természetesen azért, mert így szinte biztosak lehetünk abban, hogy hosszú távon csökkenteni tudjuk a rezsi költségeinket. A havi villanyszámlát garantáltan minden alkalommal megspórolhatjuk. Azzal azonban érdemes mindenkinek tisztában lennie, hogy a napelem rendszer telepítése nem olcsó mulatság. Vannak kedvező hitel konstrukciók és napelemes pályázatok, amelyeket hozzám hasonlóan ti is igénybe tudtok venni, de mindenképpen hosszú távra kell tervezni a napelemek esetében. Igaz ez a költségek megtérülésére is – körülbelül 10 év után mondható el, hogy megtérül a befektetésünk. Ezért nem győzöm hangsúlyozni, hogy szánjunk elég időt a rendszer megtervezésére a kezdeti fázisban! Ha túlkalibráljuk az igényeinket, és túl nagy rendszer telepítünk, az hosszú távon sokkal több kiadáshoz vezet majd, mintha az optimumra rendezkedünk be.

Mit érdemes első körben átgondolni?

Az első legfontosabb tényező, amit érdemes átgondolnunk, a házunk elhelyezkedése. Hiszen ha nem déli (esetleg délkeleti, délnyugati) a fekvése az ingatlannak, akkor kedvezőtlenebb szögből érhetik a napsugarak. Így az is elképzelhető, hogy sokkal kevésbé hatékony napelem rendszert tudunk a folyamat végén felépíteni, mint először terveztük volna. Ha már a dőlésszögnél tartunk, érdemes azt is megvizsgálni, milyen a tető dőlésszöge, egyáltalán alkalmas-e arra, hogy napelemeket telepítsünk rá. Ha nem, nem kell persze kétségbe esni: ma már létezik arra is megoldás, hogy a napelemeket a földre telepítsük. Ez azonban jelentős plusz költséget és tervezéskor extra munkát jelenthet, ezért jobb ezt minél hamarabb kideríteni, mielőtt a munka oroszlánrészébe belevágnánk. Nagyon fontos felmérnünk a környezetet is. Építkezés, szálló por mellé nem érdemes napelemet tervezni, mert a poros levegő nem kedvez a napelem rendszer hatékonyságának.

De hogyan bizonyosodhatunk meg arról, hogy ez a rengeteg tényező optimálisan rendelkezésre áll-e az esetünkben? Nos, a tervezés fázisát nem érdemes egyedül csinálnunk, a legjobb, ha a megfelelő szakemberre bízzuk mindezt. Az átgondolt, alapos tervezés mindennek az alfája és omegája. Cserébe hamarabb képet kapunk a szükséges átalakításokról és a költségekről, sokkal gördülékenyebbé teszi a kivitelezést, de elősegíti azt is, hogy egy valóban hatékony napelem rendszer szülessen a munkálatok végén. Ezért ne legyetek rest energetikai szakember, villamos tervező segítségét kérni! Megnézi a tájolást, megbizonyosodik róla, hogy elég napfény éri-e az elemeket. Megvizsgálja majd, hogy elég erős-e a tetőszerkezet ahhoz, hogy elbírja a napelem rendszer telepítését. Megtalálja a legoptimálisabb, legkevésbé árnyékos helyet a tetőn, és a megfelelő dőlésszöget is segít megállapítani. Ráadásul ő lesz az az ember is, aki a napelem rendszerhez szükséges dokumentációt is előállítja, ezért a megfelelő szakember megtalálása kulcsfontosságú!

Hogyan tovább? Felmérés után telepítés

Mielőtt a napelem rendszer telepítéséig előreszaladnánk, nem hangsúlyozhatom eléggé: készüljetek fel, a napelem rendszer telepítésének megtervezése, hosszú, időigényes feladat! A telepítés előkészítése hihetetlenül alapos tervezési fázist kíván meg, ezt követi a telepítéshez szükséges engedélyek beszerzése és elbírálása. Ez a folyamat hetekig is eltarthat, ráadásul a tervezés és ellenőrzés során bőven akadhat olyan lépés, amit újból meg kell vizsgálni, vagy át kell gondolni. Éppen ezért csak akkor vágjatok bele egy ilyen projektbe, ha biztosak vagytok benne, hogy meg van a kellő türelmetek a szükséges előkészületekhez! Ezt követően a napelem rendszer telepítése már szinte gyerekjáték.

De hogyan is néz ki a telepítés a gyakorlatban? Először is, szükséges egy helyszíni felmérés, ez után kezdődhetnek a munkálatok. Az építés gyakorlatilag egy nap alatt meg van, hiszen a helyszínre érkező csapat már pontos tervrajzzal rendelkezik. Mindent tudnak a ház, a tetőszerkezet felépítéséről, a teljesítményről. Minden szükséges eszköz, szerszám a rendelkezésükre áll, így csak az előre leegyeztetett terv szerint kell haladniuk az építéssel. Pontosan tudják, hova kerül az inverter, ami az áramellátást biztosítja, pontosan tudják, melyik vezetéket hova kell bekötni, és már eleve a háztetőre optimalizált tartószerkezettel telepítik a napelem rendszert. A rendszer így tulajdonképpen egy nap alatt üzemkésszé tehető a szakemberekkel megfelelően előkészített tervek birtokában.

A tényleges működéshez, működtetéshez azonban további egy-két hetet még várni kell. A napelemhez ugyanis két mérőóra szükséges, ezt hívja a szaknyelv ad-vesz órának. Ezt a szolgáltatónak kell felszerelnie, és erre akár két hetet is várni kell. Utána pedig mindent le is kell szépen papírozni, tehát további adminisztrációs teherrel érdemes számolni a telepítést követően. Persze ez műár tényleg az utolsó lépés, mielőtt elkezdhetnénk élvezni az új, környezetbarát napelem rendszerünket.

Utózönge

Mi már szerencsére túl vagyunk ezen a hosszú procedúrán. Nem mondom, sok hajszálunk kihullt, amíg a teljes napelem rendszert megterveztük, előkészítettük. Nem beszélve arról, hogy, mint minden párnak a közös élet kiépítésekor, nekünk is szembe kellett néznünk a dolog anyagi nehézségeivel. Sokszor átgondoltuk, hogyan, miként pályázzunk, és biztosan megéri-e befektetni ebbe a projektbe. Utólag visszatekintve azt mondhatom, nagyon boldogok vagyunk, hogy belevágtunk! Most már nem csak a villanyszámlán spórolunk, de úgy érezzük, ezzel a kis lépéssel mi is hozzájárultunk ahhoz, hogy egy élhetőbb bolygót adjunk tovább a gyerekeinknek.