Egy káros függőség tett keresztbe a motoros utazásnak

A húgom párjának az egyik legnagyobb szenvedélye a motorozás. Ebben bizony egymásra találtak húgommal, mivel ő maga is régóta motorozik, és az extrém sportokat sem veti meg. Úgymond adrenalin függők mind a ketten. Még összeillő bukósisakjuk is van, amit úgy készíttettek el maguknak megrendelésre. Már többször is elmotoroztak Dubrovnikig nyaranta, és vissza. Mondhatni ők az aktív kikapcsolódást részesítik előnyben. Évente párszor elmentek hosszabb-rövidebb motoros kirándulásokra, azonban az elmúlt 1 évben nem hallottam hírét, hogy bármi hasonló kiruccanást terveznének.

Csodálkoztam is rajta elsőre, mivel rengeteg úti cél szerepelt a bakancs listájukon, és ebből évente kettőt teljesíteni is szoktak, de végül annak tudtam be a kirándulások hiányát, hogy nagyon elfoglaltak. Utána pedig azt gondoltam, biztosan valami távolabbi célt tűztek ki maguknak, mondjuk Athént, vagy esetleg a spanyol tengerpartot, amit tovább tart megtervezni. De nem, amikor rákérdeztem, húgom azt mondta, hogy egyáltalán nem terveznek újabb motoros utat. Ekkor kezdte el igazán furdalni az oldalamat a kíváncsiság, és megkérdeztem anyát, hogy ő tudja-e, mi az oka ennek.

Anya sajnos egy nagyon rossz hírrel szolgált magyarázatul: a húgom párja alkohol problémákkal küzd, ezért nem mernek bevállalni egy ilyen nyaralást. Bár a húgom kiáll mellette, és támogatja, újabban a fiú függőségének köszönhetően még a kapcsolatuk is megromlott. Elég kétségbeejtő a helyzet, mert biztonságban szeretném tudni a testvéremet, egy olyan ember mellett, aki tud róla gondoskodni. Ittas állapotban azonban az ember még magáról sem mindig tud gondoskodni, nem hogy a párjáról. Segítség után kezdtem kutatni, és a felepulok.hu/kapcsolat linken rátaláltam a Felépülők rehabilitációs központra.

Az alkoholizmus egészen súlyos betegséggé tud fajulni, ami nem csak a függőt, hanem a közvetlen környezetét is megkárosítja. Bár nagyon kedvelem a testvérem párját, nem hagyhatom, hogy szenvedést okozzon neki, ezért továbbítottam a húgomnak a https://felepulok.hu/kapcsolat oldalt. A központ egy olyan programot kínál, melynek célja 28 nap alatt teljesen leszoktatni a betegeket az alkoholfogyasztásról. Ezt addiktológusok, és tapasztalati munkatársak állandó jelenlétével biztosítják. Emellett a hozzátartozók is részt vehetnek náluk előadásokon és konzultáción is.

Nem tudom, mióta súlyosbodott idáig a fiú állapota, de be kell látnia, hogy nem folytathatja tovább az ivászatot, mert az a kapcsolatába és a munkahelyébe is kerülhet. Egyáltalán azt sem tudom elképzelni, hogy mi lehetett az, ami ide vezetett, hiszen kívülről ebből a problémából nekem semmi sem tűnt föl. Bár sokszor mondják, hogy az alkoholizmus az egyik legaljasabb betegség, ami éveken át észrevétlen maradhat. Amit biztosan tudok viszont az, hogy sokszor nem elég a saját elhatározás, hanem szakértő, professzionális segítség kellhet, és itt jön a képbe a Felépülők. Szeretném, hogy a húgomnak minél hamarabb sikerüljön rávenni a barátját, hogy menjen el hozzájuk konzultációra.

Ha minden jól megy, jövőre akár már újabb motoros utazásokat tervezhetnének együtt, és újra közelebb kerülhetnek egymáshoz. Az egész családot nyugalommal töltené el, ha a fiú meggyógyulna és letenné az italt.