Kellemes meglepetés és nagy segítség

Néha meglepődöm, mennyi helyről jöhet egy-egy hasznos információ. Ha megyek ide-oda, mindig rengeteg segítőkész emberekkel találkozom, akik készek tippeket és útmutatást adni az aktuális problémáimra. És persze a tudásuk is sokkal nagyobb, mint amit elsőre betippeltem volna. Ilyen például a fodrász meg a kozmetikus, ha a klasszikus sztereotípiákat nézzük. Az ember elmondja nekik minden búját baját, és hopp, már gazdagabb is egy ötlettel.

Találtam nemrég még egy ilyen embert, ott ahol nem is kerestem volna.

A férjem motorozik és sokat jár motoros boltokban. Van egy bejáratott helye nem olyan messze az új lakásunktól, ahova megy a leggyakrabban. És egyik alkalommal én is elmentem vele. Először nem volt kedvem hozzá, nem annyira érdekel a téma, de ő annyira lelkes volt, hogy meg szeretne mutatni nekem valami új alkatrészt, és útban is esett hazafelé menet, hogy végül beleegyeztem a dologba.

Aztán, amikor ott voltunk a boltban. A férjem heves beszélgetésbe kezdett az egyik haverjával, akivel pont most futott össze, és jajj de rég nem látták egymást. Én meg nézelődtem tétlenül, amikor is odalépett hozzám az eladó hölgy, és megkérdezte hogy segíthet-e. Elmondtam neki, hogy a férjem hozott el, mert annyira belelkesült valamire, amiről nem is tudom hogy micsoda, de most beszélget a barátjával. Erre megértően bólogatott.

Egész gyorsan társalgásba elegyedtünk, én is kérdezgettem őt, ő is engem, és szóba jött a lakás felújítás. Mi most fogunk nekiállni egy nagyobb körű felújításnak, mert a lakás amit vettünk gáz fűtéses, ami vagy száz éves. Már egyáltalán nem biztonságos vagy hatékony. Szóval azt fogjuk kicserélni valamire, de még nem tudjuk pontosan hogy mit is szeretnénk. Talán valamilyen elektromos fűtésen gondolkozunk.

Ő meg elmesélte, hogy átérzi a helyzetet, ő is most váltott mennyezetfűtésre, és nagyon szereti. Ez elsőre furcsának hangzott. Miért jó ha a mennyezetet fűtjük? De hát akkor a meleg levegő nem jön le és mi ugyanúgy fázni fogunk. Erre nevetett egyet. Elmondta, hogy a mennyezet fűtés, meg a padló és fal fűtés is ha már itt tartunk, sokkal másabb logika mentén működik, mint a konvekciós rendszerek. Mert a radiátorok a levegőt melegítik fel, ami tényleg felfele száll, de a mennyezetfűtés sugárzó hőt bocsájt ki. Tehát a közvetlenül melegíti fel a padlót és a tárgyakat. Pont mint a nap. Ugye ezért érezzük melegebbnek a napsütést mint az árnyékoz, még akkor is, ha a levegő hőmérséklete megegyezik.

Ezen nagyon elámultam. Lám, mindig tanul valami újat az ember. De még folytatta a magyarázást, hiszen a mennyezet fűtés pont ezért sokkal hatékonyabb. És az ára is jobb. Mert a telepítése olcsó és egyszerű, nem kell karbantartani, és kifejezetten hosszú élettartamúak. Persze, az áram költségével számolni kell, de még így is sokkal jobban megéri.

Sokkal kevésbé veszélyes is, mint más rendszerek. Egyrészt, az üzemeltettetési hőmérséklete alacsony, így nem roncsolja a környezetét, és szinte bármilyen burkolat alá lehelyezhető. Nem keveri fel a pont, ami szintén jó, mert mondanom sem kell, a belélegzett por nem túl egészséges. Az üzemeltetés sem jár oxigén égéssel, így nem kell félni a CO2 miatt sem.

Aztán ott vannak még persze az olyan érvek, hogy nincs térigénye, így nem foglalja a helyet, nagyon hosszú rá a garancia és még takarékosabb is.

Nagyon hálás voltam ezekért az infókért. Elhatároztam hogy utána fogok nézni majd a mennyezetfűtésnek. Közben a férjem is végzett a beszélgetéssel. Nagyban megmutatta amit akart, aztán mentünk haza. Útközben elmeséltem neki a sok mindent amit megtudtam. Ő is örült. Összességében megért eljönni, még ha az elején nem is volt annyira kedvem hozz. És ki hitte volna, hogy a megoldást a fűtés problémára pont egy motoros bolt eladójától fogom megkapni?