Mindent a saját szakemberénél kell keresni

Egy fontos szabály az életben, hogy aki igazán komolyan foglalkozik valamilyen területtel, és a legprofibb felszerelést akarja beszerezni, akkor annak mindig a lehető legspeciálisabb boltot kell felkeresnie. Én például nem arra tettem fel az életemet, hogy a legkülönösebb dolgokkal is szolgálni tudjak, sokkal jobban szeretem azt, hogyha több ember általános igényeit tudom kielégíteni: motorosboltomban ezért is található meg az összes olyan alapfelszerelés, mint a motorolaj, a motoros ruhák, kiegészítők vagy bukósisakok. Ha valaki azonban mondjuk olyan speciális kéréssel áll elém, hogy Xado motorolaj adalékot keres, hogy a motorját tudja vele jobb állapotban tartani, akkor azt valószínűleg tovább kell irányítanom.

A tudásomat is a szerint próbáltam mindig alakítani, hogy a lehető legtöbb vendéget tudjam segíteni, de ha valami nagyon speciális érdeklődésű ember jön oda hozzám, akkor valószínűleg még a kérdéseire se tudok válaszolni. Ez is akkor fordul elő leggyakrabban, hogyha valami különleges motorolaj adalékokat keres, esetleg az iránt érdeklődik, hogy mi az a kombináció, amivel a legjobb módon tudja a motorját kímélni. Én, mivel alig pár alap motorolajt tartok a boltomban, és adalékokból, például Xado-ból, semennyit se, ilyenkor annyit tudok legfeljebb tenni, hogy elmondom nekik, hol nézhetnek alaposabban utána a dolognak. Bár a motorolaj adalék téma pont olyan dolog, amivel csak igazán hozzáértőknek éri meg foglalkozni, akik biztosan tudják, hogy mit csinálnak (ellenkező esetben akár nagyobb kárt is lehet okozni, mint hasznot) olyan esetekbe még mindig tudok segíteni, hogyha valaki mondjuk különösen nagy motoroscsizmát keres.

Hogyha valaki csak hagyományos problémákra keres megoldást, akkor persze azon mindig tudok segíteni. A napokban is volt olyan ember, aki azért tért be hozzám, mert a motorolaj alacsony szintjére emlékeztető lámpája kigyulladt, és nem ismert más helyet, ahol pótolhatná. Pont ezért szoktam én egy teljesen általános raktárral rendelkezni, amit egyszerű esetekben ajánlani tudok – de azt se szabad elfelejteni, hogy mivel minden motor más, ezért az is lehet, hogy az az olaj, amit én éppen adok, az nem tökéletes a motorba, amihez kell. Ezért ilyen esetekben is szoktam azért ajánlani, hogy a jövőben keressen fel egy szaküzletet is, ahol biztosan lesz a számára legmegfelelőbb motorolajból raktáron.

Néha olyan eset is van, amikor egy ügyfél felháborodik azon, hogy a speciális igényeit nem tudom kielégíteni, de ilyennel szerencsére ritkán találkozok. A legnagyobb baj, hogy sokan azt, hogy amolyan „mindenes” motorosbolt vagyunk, úgy értelmezik, hogy tényleg „minden” van nálunk – ha betér azzal, hogy Xado revitalizáló gélt keres az ő konkrét motortípusához, akkor nekünk elő kell kapni egy olyat a raktárból. Én persze megpróbálom megpróbálni, hogy egy általános, mindenes hely helyett szakboltban kéne keresnie a terméket, amely lehetőleg a honlapján is hirdeti a Xado termékeket, mert csak ott lehet biztos benne, hogy talál, de volt már, hogy ez se használt, és emiatt kaptunk rossz értékelést. Pedig valójában, ha az ember nekiindul, akkor előtte mindig megéri ellenőrizni az adott boltnál, hogy lesz-e a termékből. Sőt, ha a konkrét Xado termék érdekel minket, akár az előrendelésen vagy a házhozszállításon is el lehet gondolkodni, nem pedig csak egyszerűen besétálni érte.

Ezektől az esetektől eltekintve azonban büszke vagyok rá, hogy a vásárlóink szinte mindig megtalálják azt, amit keresnek. Motorolaj nélkül még senki se sétált el tőlünk, az pedig, ha a Xado adalékot valamilyen erre szakosodott boltban veszik meg, még jobb is lehet.