Vagány bőr hátizsák – motorra is

A barátnőm már régóta motorozik, teljesen természetes. A munkába járáshoz is a nagy vasat használja, ez a legpraktikusabb a számára, főleg akkor, mikor hosszú órákat kellene araszolni a dugóban, de ő nyugodtan ki tudja előzni a kocsisort.

Az egyetlen problémát az öltözködés jelenti a számára. Mivel nagymotorral jár, természetesen fontos a számára a biztonság. Egy 600 köbcentis Yamahával az ember már nem vág csak úgy neki a csúcsforgalomnak: megfelelő cipő, protektoros dzseki és térdvédő a minimum – de ez tényleg csak a gyakorlata és az óvatossága miatt elegendő.

Csakhogy ami biztonságos, a ritkán szép… Bár sokan úgy gondolják, a motoros lányok trendi, feszülős bőrnadrágban járnak – de ez nem teljesen igazi… Még a legelegánsabb motorosnadrág is legfeljebb sportosan elegáns: a protektorok és toldások miatt sosem fog mondjuk egy latex nadrághoz hasonlítani a kialakításuk, ráadásul ezeket a ruhákat az ülő testhelyzethez szabták, sosem lesznek olyan csinosak, mint egy hagyományos, utcai viselet.

Eddig nagyjából sikerült áthidalni ezt a problémát: a cross-motoros térdvédőt végül is fel lehet kapni egy hétköznapi nadrág fölé is, a fekete motoros dzseki annyira nem feltűnő, ma pedig már nagyon klassz csizmákat lehet kapni, emiatt annyira nem kell aggódni. Arra viszont nem is gondoltunk, a táskaválasztás mekkora kihívás lesz…

Vannak ugye motoros dobozok, meg mindenféle kiegészítők, amit az ember felköthet vagy felcsatolhat a járművére. Ezek viszont akkor igazán praktikusak, ha alaki hosszabb túrára indul. Az irodába nem egyszerű ilyen felszereléssel bejárni. Kell valami elegánsabb, praktikusabb… Oké-oké, tudom, egymillió megoldás van, de a nő az motoron is nő :)!

Abban maradtunk, hogy a legjobb választás a városi kalandokhoz egy erős hátizsák lenne. Nem is kifejezetten motoros darab – ez a keményített, speciálisan kialakított verziók egyenesen szuperek, csak ritkán van közöttük olyan, ami a női kézben is jól mutat.

Egyértelmű volt, hogy erős anyagú, kopásálló táskát kell választani, olyat, amelyik akkor is elég védelmet nyúlt a benne lévő dolgoknak, ha esetleg dől a motor. Nyilván jobb ezt elkerülni, de azért minden eshetőséggel számolni kell. Erre a célra szerintem a bőr a legjobb – nem véletlenül készülnek még mindig ebből az anyagból a motoros ruhák minőségi változatai.

A megfelelő bőr hátizsák kiválasztása persze nem a legegyszerűbb feladat. Nagyon sokáig keresgéltünk, mert erre a célra a finom anyagú, átlagos divattáskák nem megfelelőek. Akármennyire vigyáz is az ember, a kavicsfelverődés, ütődés, a bogarak egy idő után nyomot fognak hagyni az ember táskáján.

Mindenképpen szerettem volna, ha olyan darabot választunk, amelyik kézműves termék, lehetőleg minél nagyobb részben magyar gyártás – mert ezzel az itteni ipart is támogatjuk. Megnéztem több kézműves vásárban is a felhozatalt, de abban maradtunk, az ott kaphatóknál jó lenne egy kicsit modernebb vonalvezetésű táskát találni.

Már-már lehetetlen küldetésnek tűnt a dolog… Aztán egy motoros találkozón előjött a téma és egy ismerős megemlítette, hogy az egyik barátjának a szülei Pécsen egy bőripari cégnél dolgoznak, akik olasz marhabőrből készítenek egészen kiváló termékeket.

Egy kis keresgélés után rá is találtunk a nekünk megfelelő bőr hátizsákra az egyik webshop kínálatában! Nem szerettünk volna Pécsre utazni egy táskavásárlás miatt, a webáruházon keresztül viszont ingyenes házhoz szállítással ki volt pipálva a dolog.

A táska nagyon szép, gondosan összeállított, tényleg kézműves darab, magasfényű, olasz marhabőrből van, pont mint a barátnőm motoros dzsekije. A gyártó vállalt rá két év garanciát – nem mintha bármi elkophatna rajta, igazi minőségi termékről van szó.

Természetesen egy minőségi táskáért az embernek alaposan a zsebébe kell nyúlnia… (Ezt a képzavart nem én találtam ki, az egyik tanácsadó cikkben olvastam a neten). Szóval, egy jó táska mindig anyagi befektetés is. Normális körülmények között nem mertem volna az interneten rendelni valamit, ami a kézművessége miatt ennyire egyedi, ahol ennyire számítanak a részletek. Ahonnan viszont ezt a táska érkezett, ott létezik egy táskacsere program. Ha bármi baj lett volna a megrendelt áruval, egyszerűen, futárszolgálattal visszaküldhettük volna (ilyen árkategóriájú táskánál 1500 Ft-ért), és levásárolhattuk volna az árát. Szerintem ennél korrektebben már nem is lehet intézni az ilyesmit.

A táskát azóta is nagy megelégedéssel használja a barátnőm. Egyszerűen mindenre alkalmas: beleférnek a dokumentumok, de ha kell, sétához, kiránduláshoz is magával tudja vinni. Szerintem még évekig fogjuk tudni használni gond nélkül. Különben is, egy bőr táskánál az sem számít, ha megkopik egy kicsit…