Fűtés klímával

Most a motorozást egy kicsit félretéve szeretnék mesélni nektek arról, hogyan is sikerült spórolnom a fűtésen. Ez viszonylag egy új megoldás, vagyis számomra mindenképpen az volt. Még nem hallottam róla, hogy létezik klímával való fűtés. Pedig létezik, és sokkal hasznosabb, mint gondolná az ember.

A klíma az én fejemben is egyenlő volt a hűtéssel, hiszen nyáron ki ne szeretne légkondicionált, klimatizált helyiségbe menekülni a forróság elől? De a klímáknak nem csak ez az egy fajtája van. Vannak olyan klímák, amik képesek nem csak hűtésre, hanem fűtésre is. Ez azt jelenti, hogy a lakásnak nem csak nyáron, de télen is olyan lesz a hőmérséklete, amilyet mi akarunk. A kazán a mi családunkban mindig is egyfajta mumus volt, senki nem mert indokolatlanul hozzányúlni, állítgatni meg végképp nem, így ha jött a hideg, a fűtés napokig nem üzemelt, és ha egy napra meleg lett, akkor pedig megsültünk a lakásban. Valahogy mindig is túl macerásnak tűnt beállítani a hőfokot, kapcsolgatni a fűtést, aztán ha mégis bekapcsolta édesapám – mert mindig ő kapcsolta be – órákig tartott, mire végre annyira felfűtötte a szobát, hogy ne kelljen pulóver, aztán egy idő után olyan meleg lett, hogy már ki kellett nyitni az ablakot is. A mi családunk fűtési szokásai szinte tankönyvi példái a pazarlásnak.

De ennek vége, nincs több pazarlás és fagyoskodás, mert láttam egy hirdetést, hogy vannak fűtésre is alkalmas klímák. Nem kellett sokáig győzködnöm a családot, egy kis utánajárás után választottunk is egy szimpatikus fűtésre való klímát.
Szerencse, hogy onnan akartuk megvenni, ahonnan, mivel az ügyintéző olyan segítőkész volt, hogy ahelyett, hogy csak lehúzott volna minket egy rakás pénzzel, inkább segített benne, hogy tényleg olyan klímát válasszunk, ami a mi igényeinket maximálisan kielégíti. Ugyan a lakásunk szigetelése nem a legjobb, a fűtésszámlánkat elnézve sokat tudunk majd spórolni egy fűtésre való klímával. Nem is kellett sokat szervezkednünk, hamar kijöttek a szakértők, és még egyszer felmérték a helyzetet, hogy mit akarunk, és hova, majd abszolút precízen fel is szerelték a végül közösen kiválasztott klímaegységet.

De miért is jó a klímás fűtés? 

Hajtogatom itt a spórolást, meg hogy nem fogunk annyit pazarolni, de ez nem csak ennyiből áll. A klímás fűtés a kedvező fogyasztása miatt hosszú távon megtérülő befektetés. Gyorsan felfűti a szobát, nem kell azzal szenvedni, hogy egyes helyeken mondjuk hideg van. Sokkal egyenletesebb, dinamikusabb, mint a konvektor, vagy a radiátor, amelyek kisugárzással fűtenek. Ha eléri a beállított hőfokot, kikapcsol, így ha mondjuk kint melegebb van, nem fog folyamatosan fűteni. A kezelése is sokkal egyszerűbbnek tűnik számomra, távirányítású, egyszerű, és kényelmes. Évente kell ellenőriztetni ugyan, de ez nem jelent annyi plusz költséget, hogy ne férjen bele.

A cég, akik felszerelték (Fábián Group kft) elvégzi a karbantartást, a szervizelést, amennyiben szükség van rá, ráadásul garanciálisan! Profio csapattal dolgoznak, nekem nincs rájuk panaszom. Teljeskörű tájékoztatást kaptam a termékeikről, segítettek mindenben. Sőt, még arra is felhívták a figyelmem, hogy az elműnél tudok egyedi mérőórát kérni a klímára, és kedvezményesen tudok áramot használni a fűtésre.

Ha kevesebbet fizetek fűtésre, akkor több marad a motoromra, motoros cuccokra és szórakozásra, szóval nekem bőven megéri.
A klímával való fűtés tehát számomra egy nagyon jó lehetőség volt. Rengeteg plusz költséget megspórolhatok. Szeretem az egyszerű és kényelmes megoldásokat, így a praktikus, könnyen kezelhető fűtés számomra egészen alap dolog lett volna eddig is. Most, hogy belementek egy kicsit a ház korszerűsítésébe, nem kell folyamatosan a hőmérséklet miatt bosszankodnom. Amúgy is fázósabb vagyok, mint a család többi tagja, legközelebb nem kell miattam felfűteni az egész házat, hanem magamnak irányíthatom, és beállíthatom úgy, ahogy szeretném, és nem kell mindig arra várni, hogy édesapám is úgy döntsön, be kell kapcsolni a fűtést. Pozitívum még az is, hogy nyáron akár hűthetünk is vele. Ráadásul ahonnan vettük, garanciát is adnak, szóval nem kell azon kattognunk, mikor romlik el, ez pedig egyfajta biztonságérzetet ad.

Összességében nagyon meg vagyok elégedve a fűtésre való klímával, csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a praktikus, igazán modern megoldást.