Vitorlást béreltünk egy motoros túrán

Imádom a belföldi motoros túrákat: szeretek úgy eltűnni a nejemmel több napra, de akár több hétre is a világ elől, hogy valójában végig elérhető távolságban maradok. Néhány éve nyáron elhatároztuk, hogy az egész Balatont is körbemotorozzuk a túra részeként. Egy hibát követtünk el: nem foglaltunk időben szállást. Nyáron pedig a magyar tengernél nincs nagy pangás a szállodáknál, úgyhogy elsőre el is vetettem az ötletet.

Aztán eszembe jutott, hogy attól még lemehetünk a Balatonra, ha más nem legalább vitorlázni egy kicsit. Vitorlás bérlés Balaton mellett: hát nem mondhatnám, hogy nehéz volt megfelelő szolgáltatót találni, mert a Balaton Pro-nál gyakorlatilag mindent megtaláltunk, amit kerestünk. Sőt, egy kicsivel többet is, mert nem csak bérelhető vitorlást, de egyben balatoni szállást is kaptunk: ugyanabban a hajóban!

Na várj, elmagyarázom: mint kiderült a honlapjukon keresztül, a Balaton Pro egy picivel többet kínál a hagyományos vitorlás bérlésnél, ugyanis lehetőség van nem csak sétahajóként, hanem akár szállásként is igénybe venni a vitorlásaikat. És ahogy leírták, épp az olyan átutazóknak találták ki ezt a szolgáltatást, mint amilyenek mi vagyunk. Mert 1 éjszakára főszezonban a szállodák nem szívesen adnak ki szobát – ezeken a hajókon viszont akár ilyen rövid távra is lehet helyet találni.

Nekem se kellett több, egyből telefonáltam és foglaltam „szállást”, de a nejemnek nem szóltam róla semmit. Neki csak annyit mondtam, hogy nagy nehezen sikerült lecsapnom egy kisebb szobára a Balatonnál, nem messze attól a helytől, ahonnan majd vitorlást fogunk bérelni. A vitorlás önmagában annyira nem hozta egyébként lázba, inkább úgy állt hozzá, hogy ez olyan dolog, amit egyszer ki kell próbálni, de pont csak azért, hogy elmondhassa: egyszer már béreltünk vitorlást a Balatonon.

Magáról a motoros túráról nem akarok bővebben beszélni, pontosan olyan volt, mint minden évben: fárasztó, de közben nagyon feltöltődtünk mind a ketten. Imádom a Balaton felé bejárni a kanyargós mellékutakat, a fákkal és hegyekkel övezett tájat. És ahogy haladtunk előre, úgy lett az idő egyre melegebb és melegebb – egészen addig, míg megérkeztünk Siófokra.

Na, ott volt minden, aminek a Balatonon lennie kell, de főleg a strandon süttettük a hasunkat, én pedig alig vártam, hogy megérkezzünk a különleges szállásunkra, és láthassam a meglepődést a feleség arcán – de erről majd később. A vitorlázás messze jobb élmény volt, mint amire számítottam, pedig én tudtam előre, hogy élvezni fogom. Mindig is rajongtam a hajózásért, ha vitorlást venni egyszerűbb lett volna, mint motort, akkor biztos, hogy ezt választottam volna.

Persze a hajózás nem olyan, mint a biciklizés, hogy viszonylag egyszerűen meg lehet tanulni. Mindenképp szerettük volna, hogy az legyen velünk egy hajóvezető, aki az elején megmagyarázza nekünk, mit hogyan kell kezelni rajta. Amin meglepődtem, hogy Dóri messze hamarabb beletanult az egészbe, mint én. Amint kifutottunk a vízre, egyből hihetetlenül lelkessé vált, leste a hajóvezető minden szavát, és tanulta el a fogásokat. Persze én se maradtam le, de kicsit mindig lelassított a döbbenet, amit a lelkesedése váltott ki belőlem. Akkor már tudtam, hogy a vitorlás bérlés a Balaton egyik legjobb programja, és hogy valószínűleg minden évben ki fogunk jönni ide – de lehet, hogy még a nyáron is lesz rá lehetőségünk.

Na, de a lényeg: Dóri még ekkor sem tudta, hogy több időt fogunk tölteni ezen a hajón egy gyors sétahajókázásnál. Amikor biztonságban révbe értünk, elkezdte szedni a dolgait, gondolván, hogy megyünk majd tovább, én viszont nem mozdultam a helyemről. Nézett rám nagy szemekkel, hogy “Na, mi van? Miért nem jössz?”. Én csak mosolyogtam, a vitorlás oktatóval együtt, majd végre elmondtam neki. Elsőre nem is igazán akarta elhinni, aztán megmutatták nekünk, hogy hol tudunk majd aludni. WC, tűzhely, de még TV is volt a szobánkban. A vitorlás bérlés Balaton mellett neki sem jelentett egyet a szobabérléssel eddig, de ez most örökre megváltozott.

Másnap korán reggel indultunk, de megfogadtuk, hogy jövőre is fogunk egy ugyanilyen túrát tervezni, de akkor akár már több napot is eltöltünk majd a hajóban. Messze jobb érzés, mint egy hagyományos szobában aludni. Egy bérelt balatoni vitorláson gyakorlatilag teljesen egyedül lehetsz, még akkor is, ha közben minden elérhető számodra a kikötőből. Azt javaslom, Te is nézz más szemmel ezután a vitorlásokra – ne csak járműként, meg szórakozási lehetőségként, de szálláshelyként is.