Az energia tanúsítvány nem drágább, mint bármelyik motoros kiegészítő

Írtam már ide egy bejegyzést motorozás és környezetvédelem témakörben, ahol arról beszéltem, hogy tulajdonképpen azért is telepítettünk napelemes rendszert a párommal a családi házunkra, hogy ne legyen akkora bűntudatunk, mikor motorozunk.

Nem kötődik annyira szigorúan, de azért az épületek energetikai tanúsítványa is kapcsolható a környezetvédelem témájához. Nekem nagy fájdalmam, hogy csak az adásvételi szerződés aláírásakor kötelező átadni az épülethez tartozó energia tanúsítványt az új tulajdonosnak, szerintem sokkal fairebb lenne, ha már hirdetni sem lehetne nélküle! Elvégre sokaknak a háztartási gépek vásárlásakor is szempont, hogy mennyire takarékos a vásárolt eszköz, és ismerjük be, egy épületnél ez azért valamivel fontosabb. A www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ oldalon utána lehet járni, hogy egyébként egyáltalán nem is annyira drága. Jó, hát nyilván fel lehet háborodni rajta, hogy egy ingatlantulajdonosnak még erre is fizetnie kell, de amilyen ingatlanárakban gondolkodunk, ez a pártízezres tétel annyira nem nagy érvágás… legalábbis én nem fogom rá sajnálni a pénzt, ha esetleg úgy döntünk, hogy szeretnénk innen elköltözni, és eladnánk.

Az egyik motoros ismerősünk épp most árulja a családi házát, mert nagyobba akarnak költözni, és ő panaszkodott nekem azon, hogy mennyire nem tartja fairnek, amiért még ezt is neki kell kifizetnie. Pedig szerintem igen is a tulajdonos felelőssége, hogy megfelelően energiatakarékos épületet üzemeljen, és ha esetleg emiatt nem kell a vásárlónak, akkor vállalja a felelősséget. Mondtam neki, hogy ő is nyugodtan utánanézhet a www.e-tanusitas.eu/energetikai-tanusitvany-arak/ oldalon, hogy egyáltalán nem beszélünk akkora pénzösszegről, mint amennyibe például a legtöbb motoros kiegészítő kerül, és arra sose sajnáljuk a pénzt…

Eleinte tartottam attól, hogy össze is fogunk ezen kapni, mert mindketten erősen a saját nézőpontunkon álltunk, de végül mindketten engedtünk valamennyit az igazunkból, ő is belátta, hogy ez tényleg egy releváns kérdés, és én is, hogy tényleg nem túl fair ezt a tulajdonossal fizettetni meg. De végül abban maradtunk, hogy tényleg nem annyira drága, és jó tudni róla, mert a lakásvásárlásnál majd alaposan utánanéz az ingatlanok energia tanúsítványának is.