Kávé és motorozás

A motorozás már régóta az egyik szenvedélyem, de persze más dolgok is vannak, amiket szeretek. Sajnos nem engedhetem meg magamnak, hogy minden nap motorral utazzak, a városban nem is annyira praktikus, de amit minden nap élvezni tudok, az a kávé. És nem csak inni szeretem a kávét, hanem érdekelnek a különböző fajták is. Valaki csak a sima feketekávét szereti, pedig sokkal több fajta van.

Függetlenül attól, hogy az ember miért iszik kávét, a legfontosabb az, hogy finom legyen. Ennek ellenére mindenkinek megvan a kedvenc rendelése – talán latte, piccolo vagy talán egy hosszú fekete. Az egyik weboldalon több mint harminc különféle kávé típus szerepel, a másik oldalon pedig több mint negyven.

Caffè Americano: ezt a fajta kávét egyszerűen elkészítheti úgy, hogy forró vizet ad hozzá egy eszpresszó kávéhoz. Azt mondják, hogy az amerikai katonák a második világháború alatt készítették ezt a kávét, hogy italuk hosszabb ideig tartson. Ezt azután (látszólag) az amerikai baristák vették át a háború után.

Café Latte (vagy Café au lait) a kávéfogyasztók számára meglehetősen népszerű lehetőség, a latte gőzölt tej és egy adag kávé. Általában elég habos, és alkalmanként olyan kávézókkal találkozhatunk, amelyek nem értik a különbséget a flat white között.

A világ egyik legnépszerűbb kávéfajtája a cappuccino három rétegből áll (olyan, mint egy torta). Az első egy adag eszpresszó, majd egy kicsi tej, és végül a barista hozzáad egy réteg habosított tejet. Ez az utolsó réteg tetejére is tehetnek csokoládéforgácsot vagy port. Hagyományosan az olaszok ezt a fajta kávét fogyasztják reggeli közben.

Eszpresszó készítéséhez forrásban lévő vizet nagy nyomás alatt forgassunk a finoman őrölt kávébabon keresztül, majd öntsünk egy apró bögrébe. Jól hangzik, igaz? Nos, meglepően nehéz elsajátítani. Az eszpresszó a lehető legtisztább kávéélmény, és bár nem mindenki számára ez a kedvenc, valóban különlegesség is lehet, ha jó főzőt talál.

A két leginkább elérhető kávé a hosszú fekete és a lapos fehér. Habosított tejet öntenek egy adag eszpresszóra.

Hosszú fekete az, amikor forró vizet öntünk egy csészébe, majd két adag eszpresszót öntünk a vízbe. Ha ezt fordítva hajtja végre, akkor Americano lesz. A hosszú feketék lehetnek elég erősek, és több krémük lehet mint az Americano-nak.

A macchiato bár úgy tűnhet, hogy olyan mint a cappuccino, általában erősebb, mivel nincs hozzá párolt tej, és kisebb is, és általában expressz méretű csészében szolgálják fel.

Mochaccino csak egy latte, hozzáadott csokoládéporral vagy sziruppal, valamint néha tejszínhabbal. Ha van valami, ez jó belépő szintű kávé.

Ír kávé is népszerű típus, mert az ilyen típusú kávét whiskyvel, cukorral és vastag tejszínnel főzik, alkoholtartalmát tekintve gyakrabban találhatók az éttermekben.

A bécsi kávét úgy készítik, hogy két adag különösen erős eszpresszót adnak hozzá, mielőtt tejszínhab hozzáadódik a tej és a cukor helyett.

Ezen kívül az sem mindegy, hogy milyen típusú kávébabot használunk. Ha a legjobb fajtát keresed, azt megtalálod akár itt: ajandek.varazslo.hu/blog/item/ajandek-kaveimadoknak

Ezen az oldalon több típust is vehetsz, és megtalálhatod a kedvencedet. Ha pedig valamelyik motoros barátomnak ajándékot akarok venni, akkor vehetek nekik egy különleges kávét.